Il Cascinone Rive Barbera d’Asti Superiore
Vanaf € 22,50
Kwalitatief hoogstaande wijnranken, aangeplant op een zeer steile helling, leveren de druiven voor deze werkelijk uitmuntende Barbera d’Asti. De wijnstokken uit 1941, hebben een lagere opbrengst, waardoor de druiven een mooie en erg intense wijn voortbrengen. Karakteristiek Barberafruit, zoals die typische kersen en bramen, versmelten harmonieus met de verleidelijke houttoets die onmiskenbaar aanwezig is. Il Cascinone Rive is een heerlijk soepele Barbera van een toplocatie in de Piëmontese heuvels bij Asti.
Omschrijving
Il Cascinone Rive Barbera d’Asti Superiore
Dit uitzonderlijke landgoed in de heuvels van Monferrato werd in 1999 na jaren van verwaarlozing overgenomen door de toonaangevende producent Araldica en heeft een uitgebreide restauratie en herbeplanting ondergaan. Nu is ongeveer 70 hectare van de in totaal 102 hectare in volle productie, met de warmere, op het zuidwesten gerichte hellingen. Kwalitatief hoogstaande wijnranken, aangeplant op een zeer steile helling, leveren de druiven voor deze werkelijk uitmuntende Barbera d’Asti. De wijnstokken uit 1941, hebben een lagere opbrengst, waardoor de druiven een mooie en erg intense wijn voortbrengen. Karakteristiek Barberafruit, zoals die typische kersen en bramen, versmelten harmonieus met de verleidelijke houttoets die onmiskenbaar aanwezig is. Il Cascinone Rive is een heerlijk soepele Barbera van een toplocatie in de Piëmontese heuvels bij Asti.
Producent | Il Cascinone
Wijnmaker | Carlo Manera
Herkomst | Piemonte – Italië
Druivensoort | barbera
Wijnhuis specificaties
De “Azienda Il Cascinone” werd gebouwd in 1920 en ligt op een van de allermooiste plaatsen in de Piemontese Monferrato: hoog op een heuvel, aan het einde van een lange grindweg, waar God zijn laatste mirakel verrichtte. Met een domein van 102 hectaren, waarvan 72 beplant met wijnranken, is Il Cascinone een van de beste producenten uit de regio. Het wijndomein werd verlaten in de jaren ’70. Toen de coöperatieve “Araldica Vini Piemontesi” het domein kocht in 1999, was het potentieel onmiddellijk duidelijk. Claudio Manera maakte er zijn levenswerk van. De wijngaarden werden opnieuw in oorspronkelijke, volle glorie hersteld. Vandaag is het ontegensprekelijk een der juwelen van de regio
Wijnbereiding
De druiven voor Rive Barbera worden met de hand geplukt, ontsteeld en gekneusd. De most vergist in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen vaten, waarbij vier keer per dag wordt overgepompt. De wijn wordt vlak voor het einde van de fermentatie geperst en vervolgens overgeheveld naar deels nieuwe (2/3) en één jaar oude (1/3) Franse eikenhouten barriques, waar hij malolactische gisting ondergaat en 18 maanden rijpt. De wijn rijpt daarna nog minimaal 6 maanden op fles in de kelders van het wijnhuis voordat hij wordt vrijgegeven.
Proefnotities
Kleur: diep granaatappelrood
Geur: levendige aroma’s van zwarte kersen en pruimen met ondertonen van chocolade en eikenhout
Smaak: rode bessen, zwarte kersen en een vleugje specerijen komen naar voren in de mond, die een rijke, voluptueuze textuur heeft met een evenwichtige zuurgraad en fijne eikenhouten tannine
Drinkadvies
Echt wel een eetwijn deze Barbera. Kan zeker een stootje hebben. De beste combinaties worden gemaakt met wat rijkere gerechten. De zuurgraad van de wijn is dan juist een aangename bijkomstigheid. Wat geschaafde truffel maakt het af.
Serveertemperatuur: 16-18ºC